Artdànima 

Recursos Educatius

dynamon

Recursos per fomentar diàlegs i reflexió entorn l'activitat científica

L'any 2003 amb la Victoria Mendizabal vam crear el Projecte Dynamon, un projecte d'educació no formal que incloïa l'educació, la comunicació i la recerca com a mitjans per millorar la participació ciutadana en l'àmbit de la ciència i la tecnologia.  Per saber-ne més podeu mirar l'article "Està canviant la nostra relació amb la natura?" que vam publicar fruit de la nostra participació en el Fòrum Social per l'Educació a Catalunya l'any 2005. El que de moment us oferim són les dues dinàmiques que més vam dur a terme tant a instituts i universitats com a centres socials.

 

Site de Projectes de Recerca per la Vida de 4t d'ESO

 

PROPÒSIT 

Potenciar l'autoconeixement, la implicació en el creixement personal i la col·laboració entre els membres dels equips de treball tot fent i compartint recerques sobre temes que els seran útils per a la vida i el benestar de tot@s.

REPTES

- Aprendre les diferents etapes d'un projecte de recerca

- Realitzar una diagnosi de les conductes, consums i factors de risc entre l'alumnat de l'institut

- Promoure la PREVENCIÓ d'aquestes i el benestar de l'alumnat

- Realitzar un projecte de recerca de LLIURE elecció

- Descobrir i potenciar les habilitats personals i socials per al seu benestar (RISC I/O PLAER)

Afectivitat i Sexualitat

Fa molts anys que als cercles de paraula de Tutoria, o en altres contextos, l'alumnat d'ESO demana parlar sobre sexualitat. Aquest power point s'ha construït al llarg de varis cursos fruit d'anar responent a les necessitats de l'alumnat de 2n a 4t d'ESO. Hi ha preguntes per generar diàlegs, diferents materials que afavoreixen aprenentatges necessaris per al benestar de totes a l'aula. i també recomanacions de lectures, pel·lícules i series per saber-ne més. 

Site de Física i Química de 4t d'ESO

 

Recursos, propostes i apunts de collita pròpia elaborats gràcies als 4 anys seguits que vaig cursar aquesta assignatura a l'Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat i alguns estan elaborats amb l'Esther Cano amb qui vam tenir la sort de donar aquesta assignatura plegades el darrer any que la vaig fer. Gràcies Mercè Izquierdo, Josep Lluís Estanya, Lluís Nadal Balandras, Marta Simón i Joan Aliberas perquè aprop vostre he après i m'heu inspirat en la docència de les ciències. Gràcies també a totes les que compartiu el que feu de manera que hi he pogut accedir com Naturalsom, Xavi Domènech, Cesire, Montserrat Tortosa o Lurdes Morral. Gràcies! 

 

UNITATS DIDÀCTIQUES: 

Física i Química de 2n d'ESO

 

Recursos, propostes i apunts de collita pròpia elaborats durant 2 cursos (2021-23) a l'Institut la Serreta de Rubí utilitzant materials existents online i alguns que hem anat ideant amb la companya Olga Sánchez.

 

UNITATS DIDÀCTIQUES: 

Estic penjant els materials de mica en mica

Projecte per la sostenibilitat de la vida

 

REPTE: Qüestionar i transformar de manera crítica el model de producció, consum i rebuig dels plàstics De quina manera podem reduir el consum de plàstic en la nostra vida? 

 

SEQÜÈNCIA ACTIVITATS: 


PRODUCTE FINAL: 
Sensibilitzar sobre la problemàtica i impactes dels plàstics. Escollir una de les dues opcions.

Dirigit a individus: Infografia per fomentar compromís personal en reduir consum i residus plàstics.

Dirigit a alguna institució o empresa: Sol·licitud/Instància interpel·lant a alguna institució governamental o empresa per tal de reduir impactes dels plàstics.
Caldrà
descriure impactes de la problemàtica escollida, acompanyar-los amb dades, dissenyar una mesura/canvi/demanda i argumentar perquè es important fer el/s canvi/s que proposeu.

La durada del projecte és de 16h i està dirigida a l'alumnat de 2n ESO. En breu penjaré tots els materials.