INICI | Sobre Artdànima | Imatges | Propostes Recursos | Agenda | Tallers | ProductesRecomanacions

Artdànima 

Sobre Artànima

Art, educació i consciència.

 

Creacions des de l'ànima per a l'ànima.

 

L'Art com a eina per connectar amb l'ànima, per dialogar amb el nostre món interior, la nostra essència, i amb la intel·ligència universal de la qual formem part. Com a representació de la natura que som, la gran i meravellosa xarxa de la vida feta de patrons i relacions inseparables on la matèria cicla i l'energia flueix. L'art que ens convida a cultivar la presència deixant anar actituds i creences que ens limiten, l'art que ens mostra altres possibilitats i ens convida a immersa-nos en l'incessant flux de creació universal, deixant-nos anar, sense expectatives ni judicis. L'art que ens convida a autoconèixer-nos i a sorprendre'ns pensant diferent.

 

Sí a la creativitat com la qualitat que aportem quan estem duent a terme qualsevol activitat amb consciència, des del present. Pel sol fet de ser ja som creatives, totes i cadascuna de les persones que som, tenim un potencial creatiu molt més gran del que pensem, i podem obrir-nos a aprendre a gaudir dels processos creatius des de l'ànima.

 

L’educació com a acció social per promoure la salut i el benestar de la societat que som. Com a docents i educador@s tenim el privilegi de ser referents de maneres diferents de caminar per la vida, d'habilitats, actituds, valors..., i la responsabilitat que això suposa va molt més enllà de ser bons transmissors de coneixements. No són els coneixements a seques el que empodera a les persones que acompanyem, les experiències viscudes sí que els poden facilitar a aventurar-se a viure la vida diferent i decidir per ell@s mateix@s viure-la amb més salut i alegria.

 

Sí a educar als infants, adolescents i joves de manera que estiguin oberts a observar i observar-se, a reflexionar, a qüestionar i qüestionar-se el que pensen, a escoltar i escoltar-se amb empatia, a obrir-se a sentir el que senten i acollir les seves vulnerabilitats, a utilitzar els seus potencials, a expressar-se honestament, a respectar-se i respectar l'entorn en consonància amb l'amor i la vida que som, a desenvolupar pensament crític i viure amb presència.

 

Sí a la docència i a l'educació de qualitat quan és possible anar adquirint els coneixements i habilitats necessàries, reflexionar sobre com ho estem fent i autoavaluar-nos. Sí a molts més recursos i reconeixement per als docents i educador@s per tenir ganes i alegria de continuar aprenent i promoure aquest desig de saber entre l'alumnat. Sí a oferir el millor que podem oferir a cada moment, acollint vulnerabilitats, integrant diversitats i valorant la diversitat de resultats. Sí a l'educació en col·laboració amb les companyes i companys docents i eucador@s per poder mostrar des de l'experiència i l'exemple com es treballa col·laborant.

 

La ciència com una construcció humana en contínua evolució, que té com a finalitat aprofundir en el coneixement de diferents sistemes de l’univers i en els canvis que hi tenen lloc, amb el propòsit de satisfer necessitats humanes, no guiada per interessos econòmics o polítics. La ciència que ens ofereix teories i models per entendre i transformar les coses quantificables, mesurables. Teories que són certes mentre no es demostra el contrari i que no serveixen per prendre decisions en contra dels drets humans i la natura, ni per negar l’existència de les coses qualitatives o les que ni imaginem possibles des de la mirada tecnocientífica que ens allunya de la naturalesa de la vida.

 

Sí a meravellar-nos per la vida…

Sí a practicar la presència per anar aportant consciència a les nostres vides.

 

Aquesta web està en construcció, de mica en mica anem fent camí.

 

 

L'art com a manifestació de la màgia de la vida. 

 

 

L'art per celebrar la vida.

Artdànima

 

Compartir és viure.

 

 

La ciència sense consciència no és més que la ruïna de l'ànima.

Paracels (1493-1541)

 

 

Sigues el canvi que vols veure en aquest món.

Gandhi (1869-1948)

 

 

La teva visió només s'aclarirà quan puguis mirar en el teu propi cor. Perquè qui mira cap enfora, somnia, i qui mira cap endins, desperta. 

Carl Gustav Jung (1875-1961)

Una plataforma on compartir-nos.

 

Aquest projecte neix l'any 2015 per oferir artesania, propostes i productes amb minerals i mandales. Ara, set anys més tard, artdànima ofereix altres propostes i també tots els recursos educatius en les àrees del creixement personal i les ciències que he creat o cocreat, perquè quan creo materials per les aules també ho faig amb ànima i conflueixen l'art, la docència i la consciència. A més a més, com que m'agrada obrir camins en companyia, a artdànima ara comencem a col·laborar un grupet de persones que estimo i que també porten aquestes qualitats en el que fan i ofereixen a la vida, perquè les propostes i recursos que tenim elaborats no es perdin en carpetes i puguin estar accessibles per a qui les vulgui utilitzar. Entre totes, compartint el que fem, aprenem plegades. 

Qui som?

Elena Sanfeliu

El meu nom és Elena Sanfeliu Sabater. La natura i els processos creatius m'apassionen. Dues de les coses que faig des de molt petita són recollir pedres quan camino per la natura i dibuixar flors, flors que amb la maternitat han passat a ser mandales. La meva naturalesa investigadora em va portar a realitzar un Doctorat en Química Orgànica a la UAB especialitzant-me en el món de la síntesi de Productes Naturals amb propietats medicinals. Admirava tant la bellesa de la natura en l’àmbit molecular que gairebé entenia la vida només com un conjunt gràndiós de molècules i reaccions químiques. Dedicar tant de temps a saber molt de tan poc, en lloc d'ampliar-me la mirada i el sentit a la vida, me'l reduïa. Els darrers anys del doctorat em vaig implicar en la campanya "Per la Pau, prou investigació militar" integrant la importància de l'ètica científica a la meva vida i vaig anar fent la transició de la recerca a la divulgació científica duent a terme el Màster de Comunicació Científica de la UPF, i a la didàctica de les Ciències col·laborant en el Projecte Ciències 12-16. L’any 2004 vaig iniciar la meva tasca professional com a docent als instituts de secundària.

Amb tot, l'àrea professional que he explorat més al llarg de la meva vida és l'educativa i he participat activament en la creació i gestió de projectes diversos. Actualment, treballo de professora de ciències a l'ESO, obrint-me camí amb Artdànima a dedicar més temps al que tingui més a veure amb acompanyar processos i proporcionar eines per al creixement personal i social i el benestar de totes.

 

Quan vaig començar a treballar a les aules amb els adolescents, l’interès en la naturalesa de les ciències que ensenyem, inspirat per la Mercè Izquierdo, em va portar a crear amb la Victoria Mendizábal el Projecte Dynamon,1 mentre cursàvem el Màster de Comunicació científica plegades. Gràcies a ella vam anar al Schumacher College a fer un Curs amb el Fritjof Capra sobre la teoria de sistemes i complexitat, on vam tenir l'oportunitat de tenir també com a mestres a Brian Goodwin, Satish Kumar i Stephen Harding.  Gràcies a aquesta i moltes altres aventures vam desenvolupar una estratègia per promoure la reflexió sobre els valors en la ciència i promoure el debat públic. Fruit de les experiències viscudes amb Dynamon vaig iniciar el canvi del paradigma mecanicístic de la ciència a l’holístic/sistèmic, camí que m’ha portat a anar descobrint-me com a part del tot, a sentir la vida a través meu i a integrar la mirada holística en tot el que he anat creant.

 

Un altre projecte crucial a la meva vida va arribar amb la maternitat. Vaig optar per tenir cura dels fills els 3 primers anys de la seva vida i quan el gran va fer dos anys, mentre cursava la formació anual en educació viva del projecte La Caseta a Barcelona, vaig empoderar-me per fundar un projecte d’educació lliure per a infants de 2 a 6 anys en contacte amb la natura. Amb el meu company, Francesc Duch, tres educadores (la Maria Castellana, l'Elisenda Pascual i la Lúcia Suanzes) i  20 famílies, fèiem realitat l’Arbreda,2 a Valldoreix. Anys de vivències intenses i de molt treball personal, ja que l'Arbreda la vam viure més de 50 famílies durant 8 anys i es va convertir en un laboratori d'aprenentatge molt potent i fructífer sobre l'autoconeixement, les relacions, l'autocura i l'educació.

 

Fruit de les vivències amb les relacions a l’Arbreda, a la parella i la família, em vaig iniciar en facilitació de grups i el paradigma del Treball de processos amb Filalagulla, en cercles de paraula, rodes de dones i rituals amb la Sophia Style, en estudis psíquics i clarividència amb el Sergi Aynó, i no tant extensament, en diferents eines per a acompanyar persones com són la Comunicació no Violenta o la Pedagogia Sistèmica. A part de prendre consciència del meu paper en els grups i en les relacions, i de sanar algunes vivències doloroses acompanyada quan ho vaig necessitant i també escoltant al Sergi Torres o altres que em conviden a la presència, vaig integrant una nova manera de viure els conflictes i malestars veient-los com a oportunitats de transformació i creixement personal, habilitat que m'encanta mostrar a les aules. 

 

I amb Artdànima vaig iniciar un altre projecte crucial a la meva vida. Un projecte artesanal que neix de sentir la vida, de seguir el cor, de deixar que succeeixi el que ha de succeir i de gaudir de la creativitat. Com en tots els mandales que porto creant des de fa anys que s'expressen a través meu. D’alguna manera estic tornant als orígens, sento que estic anant de la Química a l’Alquímia. Creant amb les mans estic en l’ara i l’aquí, sento la màgia de la vida a flor de pell, i practico l'autoconeixement, l'autocura i la presència fent alquímia amb els pensaments i creences que escullo transformar.

 

Agraeixo a totes les persones amb les que hem caminat i caminem plegades, a les que m’inspireu a obrir portes amb les que em vaig sentint més viva en aquest univers lluminós de mandales que som.

 

 

CITES

 

1- El Projecte Dynamon era un projecte d’educació, comunicació i investigació per la participació ciutadana en l’àmbit de la CiT. El web ja no està al servidor, però en aquest article que vam publicar fruit del Forum Social per l’Educació de Barcelona l’any 2004 expliquem què fèiem.  Quina naturalesa de les ciències ensenyem?

 

2- Podeu veure un resum de la xerrada que vaig fer al Centre de Lectura de Reus sobre les vivències a l’Arbreda:::: Reconnectant amb l’essència de la Vida: Vivències en un projecte d’educació respectuosa (i també veure la presentació en imatges)

 

Més info a www.instagram.com/artdanima

Sóc la Lydia Encinas. Em dedico al treball amb llenguatges artístics. Tinc formació en Art dramàtic, clown, llenguatges expressius en  projectes educatius i Artteràpia transdisciplinària. A la meva feina el focus està dirigit cap a l'expressió i la creativitat.

Vaig passar la infància en espera de temps millors, en forma de bulb. A partir de l'adolescència, crear artísticament es va convertir en un brollador que em va permetre anar florint.

L'expressió lliure a partir de diferents materials i llenguatges contínua sent la meva major font d'autodescobriment, emoció i goig.

Vibro en ser testimoni i acompanyar processos de "restauració" creativa. Em sorprenc una vegada i una altra del poder de la creativitat humana com a eina d'auto sanació, de restaurar la ferida, d'estimar el "lleig", d'omplir de vida lo mort.